Sideme loomise kunst

Side põhineb austusel, väärikusel, lugupidamisel ja kaastundel teiste vastu, sõltumata sellest, kuidas nemad sinuga käituvad. Need on selgelt positiivsed asjad, mida teistele pakkuda, kuigi nad nõuavad teadlikkust ja pingutust.

Tegemist on raamatuga, mida julgen sõpradele soovitada lugemiseks ning mõtlemiseks.

Olen püüdnud jooksvalt läbi lugeda kõik populaarsed psühholoogia ja ajuteaduse ning asjalikumad eneseabi raamatud. Abielupaar Laurence ja Emily Alisonide raamatus ei olnud väga palju otse uut – ju mulle on midagi seni loetust külge ja pähe jäänud.

Mis oli ääretult sümpaatne, on nende suhtumine inimesse. Valdavalt kipuvad inimhingede uurijad olema umbusklikud ja käsitlema inimesi loomult halbadena. Aga Alisonid näevad ka vigu mõistvas valguses. Konflikt tekib, kui ollakse võtnud vale, s.t sobimatu hoiak ning suhe jääb loomata. Aga muutes isegi üksnes ühe osapoole käitumist ja suhtumist, võib see kaasa tuua kogu keerulise olukorra positiivse lahenduse. Alisonide jaoks ei ole tegemist vastalistega isegi siis, kui need on terroristid, keda on tarvis saada tunnistusi andma.

Teaduslikud uurimused pole alati lahendusekesksed. Alisonid on huvitatud uurimistööst, mida praktikud saaksid kasutada oma töös, ega soovi mõlgutada kontseptsioonide üle, millest saab aru vaid käputäis eliitakadeemikuid. Nad tahtsid, et nende töö läheks korda päris maailmas ja aitaks päris inimesi. See pidi tuginema rohkem reaalsusele kui laborikatsed, kus tudengitele makstakse viiekas, et nad teeskleksid terroriste, kes keelduvad jagamast infot teiste tudengitega, kellele samuti maksti viiekas, et nad teeskleksid politseinikke. Teesklevate tudengitega neid probleeme ei lahenda.

Alisonid pidid nägema tõelisi terroriste ja tõelisi ülekuulajaid. Nad said ligipääsu maailma suurimale süüdimõistetud terroristidega peetud ülekuulamisintervjuude andmebaasile. Nad testisid oma mudelit kokku rohkem kui 2000 tundi korrakaitseintervjuude käigus.

Enne selle uurimistööga alustamist oli neil põhjalik isiklik kogemus käsitletavate meetodite kasutamise kohta väga mitmekesistes situatsioonides ja probleemide puhul alates lastega hädas vanematest kuni kriminaalkurjategijateni.

Pättuste paljastamise kõrval, millega tegeleb enamik psühholoogia ja eneseabi raamatuid, on kosutav näha maailma helget poolt. Mitte et Emily ja Laurence kurja ja halba teistes ei näeks, näevad küll!, aga nad teavad, mis on sellest tugevam ning aitab üle olla.

Sidememeetod tugineb kahele aspektile. Esimene neist käsitleb sideme loomise nelja nurgakivi, milleks on ausus, empaatia, sõltumatus ja peegeldamine. Teine aspekt on nelja peamise suhtlusviisi omandamine, mis on kokku võetud nelja tootemlooma egiidi alla:

  • T-Rex.  Kuidas tulla toime konfliktiolukorras – millal vaielda või esitada väljakutseid, olla otsekohene ja järeleandmatu. Ära ründa, ära karista, väldi sarkasmi.
  • Hiir.  Kuidas alluda – millal on vaja alla anda või näidata üles austust, alandlikkust ja kannatlikkust. Aga väldi nõrkust ja ebakindlust.
  • Lõvi.  Kuidas haarata ohjad – head juhid on selgesõnalised, ohjad on nende käes, eesmärgid paika pandud ja nad on toetavad. Nad ei ole nõudlikud, dogmaatilised ja pedantsed.
  • Pärdik.  Kuidas teha koostööd – kui sul on  vaja luua side, näidata üles soojust, huvi ja toetust. Aga ole ettevaatlik, hoidu liigsest familiaarsusest ja sobimatust lähedusest.

Tootemloomad ei ole inimese loomuse väljendajaks, vaid iseloomustavad mingit tema käitumisviisi.

Sidemeloomise meetodi ilu seisneb selles, et selles pole ei kavaldamist ega keerukaid strateegiaid, ja isegi kui teine pool on sellega tuttav, toimib see sellegipoolest.

Toomas Paul

Kiika e-poodi

Laurence Alison, Emily Alison „Sideme Loomise kunst
Kujundaja Inga Joala
Tõlkija Sash Veelma
Kirjastus Tänapäev, 2022
EAN 9789916172414

Lisa kommentaar