Eluolulised lood

Iga eestlane teab Märt Treierit ja on kuulanud tema vesteid Vikerhommiku programmis. Tal on eriline and märgata argiseid asju ning kirjutada inimeste elust ja olust leebe huumoriga. Tihti ootamatu nurga alt. Tal ei ole kusagil igav – ta jälgib kogu aeg kaasinimesi, ka juhuslikke, ja mõtiskleb elu üle.

2020. aastal ilmus „Hommikujutud varasele ärkajale“, mis on läbi müüdud. Nüüd on tal ilmunud teine raamat valitud paladega viimaste aastate jooksul kogunenust. Juba sõnamänguline pealkiri on paeluv – „Eluolulised lood“.

Märt mõistab mängida keele ja kujunditega. Pajatab mehest, kelle puhul „ei tõrgu ükski meel uskumast, et ta on tingimata ka mainekas maaler, plastiline plaatija, põline põrandameister, tasemel tapeetija ja terane terrassitegija. Küllap on talle köögimööbelgi köömes ja nagid naksatavad teda nähes ise seina.“

See, et kellegi kõne jääb kõlavaks ka kirja panduna, ei ole tavaline. On suurepäraseid autoreid, kelle esinemist on vaev kuulata, ja on oivalisi oraatoreid, kelle teksti lugeda on viimane viletsus. Kirjalik ja suuline žanr on kumbki oma iseärasustega, mida peab teadma ning oskama rakendada. Märt Treier on meister.

Küll on hea, et meil on selliseid muhedaid mehi nagu tema!

Kiika e-poodi

Toomas Paul

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s