Jänesefaktor ja Põdravalem

Kui keha on väsinud/haige või meel must, on hea kriminull teinekord suurepäraseks ravimiks. Kuigi minu üldine eelistus on kriminull ajaloolises kontekstis (millest räägin mõnel teisel korral), tahaks seekord mainida Antti Tuomaise romaane „Jänesefaktor“ ja „Põdravalem“ (teine on esimese jätk). Antti Tuomainen on soomlane ja mainitud romaanide tegevus toimub Soomes, meile ühtaegu nii lähedases ja samas kauges kohas. Tuomainen valdab suurepäraselt põnevike jaoks vajalikku loo jutustamise tehnikat: krutib pinget üles, katkestab kriitilisel hetkel, teeb tagasivaateid, paiskab kahtlustusi vasakule ja paremale – lugedes upud tema maailma, mis aitab unustada end ümbritseva elu mured.

Eestlasena nautisin lugedes ka kirjeldatud Soome elu, mis avaneb veidi teisest küljest, kui minu vahetu kogemus või meediapilt seda kajastab. Ja kuigi Tuomaise romaanides esineb vägivalda, on need üsna teistsugused, kui sedalaadi teostest ootad – aga neist ma pikemalt ei kirjuta. Tuomaisel on ka soome sünget, eneseiroonilist huumorit, mis lisab teostele hõrku maitset; tema tegelased on värvikad karakterid, keda elus sageli ei märka, aga kes seal vaieldamatult eksisteerivad. Nii et lihtsast põnevikust saab midagi enamat. See kõik kokku annab lugemismaterjali, mida tasub kätte võtta rohkem kui üks kord. Esimesel korral järgid sündmusi, teisel korral juba tegelasi, nendevahelisi suhteid, nende iseloomu ja arengut. Ning muidugi Soomet – lähedast ja ometi kauget.

Siit vaata ja kuula Jan Kausi vestlust kirjanikuga, kes oli kirjandusfestivali HeadRead külaliseks 2022. a mais: Antti Tuomainen ja Jan Kaus ETV2-s.

Heili Einasto

Kiika e-poodi

Antti Tuomainen „Jänesefaktor
Tõlkija Mihkel Mõisnik
Kujundaja Britt Urbla Keller
Kirjastus Varrak, 2021
EAN 9789985353073

Antti Tuomainen „Põdravalem
Tõlkija Mihkel Mõisnik
Kujundaja Britt Urbla Keller
Kirjastus Varrak, 2022
EAN 9789985354636

Lisa kommentaar